ZONNE ENERGIE


Laat moeder natuur in jouw voordeel spelen


We zitten volop in de energietransitie : de evolutie van het huidige energiesysteem naar een decentraal, koolstofarm systeem dat zoveel mogelijk steunt op hernieuwbare energiebronnen. 

Zonnepanelen installeren: 9 voordelen: Waarom het nog steeds de moeite is om te investeren in zonne-energie:


Ondanks de maatregelen van de gewesten is het rendement van zonnepanelen in België nog altijd interessant. Je eigen elektriciteit produceren met zonnepanelen blijft dus voordelig. Deze 9 redenen bewijzen waarom!Reden nummer 1: Gebruik maken van zonne-energie om water op te warmen met een zonneboilersysteem of zonnestroom produceren met zonnepanelen is gratis. De zon is gezien een mensenleven bijna onuitputtelijk. 


Reden nummer 2: Er komen tijdens de productie van zonnestroom geen schadelijke gassen vrij. Ook wordt er tijdens de productie van zonnestroom geen afval gecreëerd.


Reden nummer 3: De gemiddelde zonnepaneel is vandaag de dag zeer betrouwbaar. Zonnepanelen van Duitse, Amerikaanse, Japanse en Chinese makelij worden het meest verkocht. Een zonnepanelen systeem gaat in de meeste gevallen zo een 20 tot 25 jaar mee.


Reden nummer 4: Door snelle technologische ontwikkelingen in de wereldwijde zonnepanelen markt kun je een zonnepaneel systeem in steeds kortere tijd terugverdienen. In 2021 kun je een gemiddeld systeem in zo een 6 tot 8 jaar terugverdienen. De situatie bij je thuis en het type systeem zijn bepalend voor de terugverdientijd.

Neem vrijblijvend contact op met ons om meer te weten hierover.


Reden nummer 5: Zonnepanelen kunnen na deze periode van 20-25 jaar gerecycled worden. Omdat een zonnecel voornamelijk uit silicium bestaat is een groot deel van een zonnepaneel te recyclen. In sommige gevallen tot 90%. Het is echter wel raadzaam om oude zonnepanelen bij een gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf in te leveren. Zij kunnen de panelen dan zo efficiënt mogelijk recyclen.


Reden nummer 6: De opwekking van zonnestroom is veilig. Een systeem dat door een erkend installateur is geïnstalleerd zal voldoen aan de Vlaamse regelgeving en daarmee geen problemen veroorzaken tijdens het produceren van elektriciteit. Er zijn veel cowboys actief op de Vlaamse zonne-energie markt. Als je de installatie door een niet-erkend bedrijf laat doen is de kans dat er iets fout gaat gedurende de levensfase van een zonnepaneel aanzienlijk groter, net zoals de kans op een kortsluiting enorm vergoot.


Reden nummer 7: Omdat zonnepanelen geen mechanische delen hebben is er vrijwel geen slijtage. Dit zorgt er voor dat er geen periodieke onderhoud nodig is om de zonnepanelen goed te laten werken. Zonne-panelen hebben dan ook een zeer lange levensduur.


Reden nummer 8: Omdat je huis energie produceert en een systeem op het dak geïnstalleerd is zal dit er voor zorgen dat de waarde van jouw huis zal stijgen. Een woning met zonnepanelen of een zonneboiler systeem is in trek op de woningmarkt. Daarom liggen de prijzen van deze huizen licht hoger dan normaal.


Reden nummer 9: Doordat de zonnepanelen energie produceren hoef je haast geen stroom in te kopen. Hierdoor ben je dus minder afhankelijk van energiemaatschappijen en zullen prijsstijgingen geen grote gevolgen hebben op je maandelijkse energienota. Wat betreft het terugleveren van stroom ben je natuurlijk wel afhankelijk van een energiemaatschappij en de netbeheerder. Zij doen de afwikkeling van het terugkopen van de door jou extra geproduceerde stroom.


Zit je nog met vragen over de huidige premies sinds de aankonding van 1 januari 2021? Neem dan zeker eens een kijkje op volgende website (klik hier) van de overheid en contacteer ons voor meer informatie!